IRS Vergi Başvurusu - 15 Ekim'e kadar Ücretsiz Erteleme

Bu yazım sadece vergi borcu olanlar için, vergi borcu olmayanların erteleme başvurusu yapmasına gerek yok.

Öncelikle borç var mı yok mu nasıl hesaplarız?

Borç hesaplamayı ikiye ayıralım. Non-Resident ve Resident. 

Non-Resident başvuru yapanlar herhangi bir muafiyete sahip olmadığından eğer normalde ödemesi gerektiğinden fazla ödemediyse federal iade alamadığı için borçlu çıkma şansları yüksek oluyor. 

Resident olanlar ise kazançlarının ilk $12.200 kısmı için muafiyet sahibi olduğundan, bu fazla ödenen kısımlar için federal iade aldığından borç çıkma ihtimali eğer Uber-lyft-amazon-doordash-grubhub vs. self employed olarak çalışmadıysanız yok denecek kadar düşük ihtimalli. 

Eğer borcunuz varsa aylık %5 faiz işlemesini istemiyorsanız başvuru erteleme yaparak borcunuza sadece binde 5 oranından faiz işlemesini sağlayabilirsiniz. Yani $200 borcunuz varsa ayda $1 faiz işliyor.

Eğer Non-Resident olarak başvuru yapıyorsanız borç hesaplama: 

Federal gelir vergisi oranı
$0-$9700 arası miktar için %10
$9700 üzeri miktar için %12

Bütün çalıştığınız yerlerdeki kazançları toplamanız lazım.  W2 formlarında Box 1'de yazan miktar ya da son aldığınız paycheckte yazan toplam kazanç miktarı (vergiler ve kesintilerin dahil olduğu Gross kazanç miktarı);

1. (toplam kazanç miktarı - eğer varsa toplam state - şehir vergileri)  //Bu miktar $9700'ten küçükse 2. adıma büyükse 3. adıma geçin
2. 1. adımda elde ettiğiniz miktarın %10'u sizin ödemeniz gereken federal gelir verginiz. 3. Adım sizi ilgilendirmiyor.
3. 1. adımda elde miktardan $9700 çıkarın. kalan miktarın %12'sini alın. Çıkan sonuca $970 ekleyin. Bu sizin ödemeniz gereken federal gelir verginiz.

Eğer sizden kesilmiş olan toplam federal vergi (Year-to-date) bu elde ettiğiniz sonuçtan küçükse aradaki fark borcunuz demek.

Eğer sizden kesilmiş olan toplam federal vergi çıkan sonuçtan büyükse aradaki fark iade alacağınız miktar demek.

Örnek olarak bir tane yapalım:

Toplam kazanç =$10964 olsun.
Ödenen federal vergisi toplamı = $923 olsun.
Ödenen eyalet ve yerel vergilerin toplamı = $405 olsun.

$10964 toplam kazanç - $405 eyalet vergileri ödenmiş = $10559 verginin kesilmesi gereken miktar.
$10559 - $9700 = $859 (%12 vergi kesilmesi gereken miktar)
---
$9700  %10  = $970 (%10 kazanç dilimine giren verginiz)
$859  %12  = $103   (%12 kazanç dilimine giren verginiz)
$970 + $103 = $1073 (Toplam ödenmesi gereken verginiz)

Toplam sizin w2 formunuzdan ödenen federal vergi miktarı $923 ve ödenmesi gereken geren federal vergi $1073 olduğu için aradaki fark borç demektir. 

 $1073 - $923   = $150 borç var.

Eğer bu non-resident hesaplamalara göre borcunuz varsa ve henüz belgeleriniz eksik olduğu için ya da borcunuzu ödeyemeyeceğiniz için başvuru yapamıyorsanız başvurunuzu 15 Ekim'e kadar erteleyebilirsiniz.

Eğer Resident olarak başvuru yapıyorsanız borç hesaplama: 

Eğer toplam kazancınız $12.200 ve altındaysa ödemiş olduğunuz federal verginin (w2 formunda box 2'de yazan kısım) tamamını geri alıyorsunuz. 
Eğer toplam kazancınız $12.200'den fazla ise;  $12.200 - $21.900 arasında kalan $9700 için %10 federal vergi, $21.700 üzerindeki kazançta kalan kısım içinse ise %12 vergi ödüyorsunuz.

Yani geçerli Federal gelir vergisi oranı
$0-$12.200 arası miktar için %0
$12.200-$21.900 arasında kalan miktar için %10
$21.900 üzerinde kalan kazanç için %12

Örnek olarak bir tane yapalım:

Eğer bu üstte non-resident kısmında bahsettiğim kişi Resident olması durumunda; Kazancı $12.200 altında olduğu için ödemiş olduğu $923 federal gelir vergisinin tamamını geri alacaktı.

Toplam kazanç =$18650 olsun.
Ödenen federal vergi toplamı = $485 olsun.

$18650 toplam kazanç - $12.200 muafiyet miktarı = $6450 (%10 vergi kesilmesi gereken miktar)

---
$6450 %10  = $645 (%10 kazanç dilimine giren toplam verginiz)

Toplam sizin w2 formunuzdan ödenen federal vergi miktarı $485 ve ödenmesi gereken geren federal vergi $645 olduğu için aradaki fark borç demektir. 

 $645 - $485   = $160 borç var.

Eğer bu resident hesaplamalara göre borcunuz varsa ve henüz belgeleriniz eksik olduğu için ya da borcunuzu ödeyemeyeceğiniz için başvuru yapamıyorsanız başvurunuzu 15 Ekim'e kadar erteleyebilirsiniz.

H&R Block ile Ücretsiz Başvuru Erteleme

Resident ya da Non-resident olmanız fark etmeksizin H&R Block ile ücretsiz erteleme başvurusu yapabilirsiniz.

1. Bu linkten tıklayarak H&R Block ücretsiz başvuru sayfasına gidelim.
https://bit.ly/2Wozp23

2. Start Now yazan yere tıklayın.



3. Gelen sayfadan Create your account yazan yere tıklayın ve bu ekran gelecek. e-posta, kullanıcı adı ve parolanızı belirleyip hesabınızı oluşturun ve Next diyerek ilerleyin.


4.  Güvenlik sorularını seçip cevaplarınızı vererek Next diyelim.


5. Gelen bu ekranda Next deyip ilerleyin. 


6.  Bu soru 2018 yılında da ABD'de çalışıp vergi başvurusunda bulunanlar için. Eğer 2018'de ABD'de çalışmadıysanız veya çalışsanız dahi vergi başvurusu yapmadıysanız I've never filed tazxes before seçeneğini seçin Next diyerek ilerleyin.

Eğer 2018 yılında ABD'de çalışıp geçen sene vergi iade başvurusunda bulunduysanız I used another tax company yazan kısmı seçin.
1040 Vergi başvuru formunuzda yer alan AGI (Adjusted Gross Income) yani toplam gelirinizi yazmanız gerekiyor. Eğer bu form sizde yoksa 2018 yılındaki W2 formlarındaki veya son paychecklerinizde yer alan kazançlarınızı toplayıp AGI miktarınızı bulabilirsiniz. Eğer kazancınız küsüratlı ise en yakın kısma yuvarlamanız gerekiyor. Yani diyelim ki $5684.49 kazancınız varsa $5684 gireceksiniz. $5684.50 kazancınız varsa $5685 gireceksiniz.



7. Gelecek ekranda sol üstte yazan Overview kısmına tıklayın. Tıklayınca alttaki ekran gelecek. Bu gelen ekranda altta yer alan File an extension  linkine tıklayın.


8. Start Extension yazan yere tıklayıp ilerleyin.


9. Adınızı, varsa orta isminizin baş harfini ve soyadınızı girip Next yazan yere tıklayın.


10. Doğum tarihinizi girip Next yazan yere tıklayın.


11. Social Security Numaranızı girip Next yazan yere tıklayın.


12. Adres girme kısmında adres kısmı çok önemli değil açıkçası. Eğer yurtdışında iseniz This is a foreign address yazan yere tıklayıp Türkiye ya da başka ülkedeki adresinizi girebilirsiniz. Ya da Amerika adresinizi girebilirsiniz. İleride vergi iade başvurusu yaparken güncel adresinizi tekrar gireceksiniz. Bu adres bir şey ifade etmiyor. Sadece gereklilik olduğu için giriyorsunuz.


13. Bu ekranda borç miktarlarını gireceğiz. Ama girmek zorunda değilsiniz. Hesaplamakla uğraşmak istemiyorsanız ikisine de $0 yazıp ilerleyin.
Eğer borcunuzu hesapladıysanız;
Total tax you owe kısmına bu yazının başında hesapladığınız toplam borcunuzu yazın.
Total tax you've already paid kısmına bu yazının başında hesapladığınız toplam ödemiş olduğunuz vergi miktarınızı yazın. Next diyerek ilerleyin.


14. Burada eğer ödemek isterseniz borcunuzun ödemek istediğiniz miktarınızı seçebilirsiniz. Eğer aylık binde 5 dahi olsa faiz ödemek istemiyorsanız borcunuzun %80 kadar olan kısmını öderseniz ceza ve faiz işlemiyor. Şu anda ödemek zorunda değilsiniz. 15 Ekim'e kadar borcunuza ayda Binde 5 faiz işleyecek. Mesela bu ekranda benim rastgele girdiğim $310 borcu ödemeyeceğim ve bu borca ben ödeyene kadar her ay $1.55 faiz işleyecek. Burada payment amount kısmına $0 girip devam edebilirsiniz.


15. Eyaletlerde genelde borcunuz çıkmıyor zaten ama çoğu eyalet eğer federal başvurunuzu ertelerseniz eyalet başvurunuzu da otomatik ertelenmiş sayıyor. Next diyerek ilerleyelim.


16. Eğer 14 numarada borç ödeme miktarını $0 seçmediyseniz bu ekran gelecek. Bu ekranda borcunuzu nasıl ödemek istediğinizi seçebilirsiniz. Banka hesabınızdan veya Kredi kartı ya da Debit Kart ile ödemek isterseniz Electronic Payment kısmını seçin.  Ödemenizi daha sonra IRS.gov/payments sitesinden tamamlamanız gerekecek.
Kağıt çek olarak yollamak isterseniz Paper check seçin.


17. Bu kısma No deyin ilerleyin.


18. Everything is accurate, and I'm ready for you to e-file my federal extension for me. seçeneğini seçin, doğrulama kodunuzu girin ve File my Extension butonuna basarak ilerleyin.


Tebrikler başarıyla Vergi iade başvurunuzu 15 Ekim'e kadar ertelediniz. Sorularınız varsa yorumlarda sorabilirsiniz.

Yorumlar

  1. Naim hocam vergi işlemlerimi w2 formuma erişemediğim için erteledim. Aslında OLT den senin anlattığın gibi yapıyordum. işverenime hemen ulaşamadım son güne bıraktığım için. Erteleme işlemini anlattığın gibi yaptım. W2 Formum gelince OLT den devam edebilir miyim başvuru işlemime?

    YanıtlaSil
  2. Calistigim is yerinde W2 formu verilmedi. Check ile odeme aldim. Taximi odemek istiyorum. Self employed olarak mi basvurmaliyim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yani adına hiç vergi ödenmedi mi? nasıl oldu?

      Sil
  3. Hocam merhaba ekranda “file an extension” yazısını bulamadım. Erteleme için başvuru süresi geçti mi??

    YanıtlaSil
  4. Ben ne yazık ki bir aracı şirket ile vergi iadesi almaya çalıştım lakin şirkete güvenemediğimden adıma yapılan işlemleri takip edebileceğim bir site var mıdır? Zira ben yasal olmayan hiçbir işlem yapmak veya benim adıma yasal olmayan işlemlerin yapılmasını istemiyorum. Bu arada çalıştığım eyalet NH'idi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. IRS where is my refund sayfasından federal vergini takip edebilirsin.

      https://sa.www4.irs.gov/irfof/lang/en/irfofgetstatus.jsp

      Sil

Yorum Gönder