IRS Online Kimlik doğrulaması Nasıl yapılır (Fotoğraflarla adım adım anlatım)

IRS eğer size Kimlik doğrulaması için mektup yollarsa IRS hesabınızı açtıktan sonra alttaki adımlarda anlattığım şekilde IRS hesabınıza giriş yapıp kimlik doğrulaması yapmanız gerekiyor.

IRS'ten gelen kimlik doğrulama mektubu şu şekilde oluyor. Bu mektupta yazan Control Number yazan kısım bize bir sonraki adımlarda lazım olacak.


IRS Kimlik doğrulama mektubunu değiştirmiş bazı kişilere mektuplar alttaki gibi gidiyor bazılarına üstteki gibi.




1.  IRS hesabını açınca daha sonra bu linkten girip doğrulama adımlarını yapacaksınız. 

2. 2023 Yılı için vergi başvurusunda bulundunuz mu sorusuna Yes diye işaretleyin devam edin. (alttaki örnek 2022 yılında hazırlandığı için 2022 yılını soruyor, hangi yıl için başvuru yaptıysanız size onu soracak)


3. IRS'ten iade alacağınız için buradan YES diye işaretleyip devam edin. 



4. Bu aşamada mektup aldığınız için YES diyerek mektupta yazan 14 haneli Control Numarasını girip devam edin. 

Eğer mektubu kaybettiyseniz veya mektup size hiç ulaşmadıysa, No, Please resend the letter  seçeneğini seçerek adresinize tekrar mektup gönderilmesini isteyebilirsiniz.



5. Bu aşamada 2023 vergi başvuru formunuzdaki bazı bilgiler gerekiyor.  
2023 vergi formunun ne olduğunu bilmiyorsanız bu linkteki gibi bir form. Formda sizin bilgileriniz yazıyor.: https://www.irs.gov/pub/irs-pdf/f1040.pdf

Bu formu başvurunuzu yapan kişi size vermiş olması lazım. Sakın kendiniz kafanızdan toplayıp yanlış bilgiler yazmayın!

a. Adjusted Gross Income yani AGI sizin toplam geliriniz oluyor.  Federal 1040 formunuzun 11 numaralı satırında yazan miktar gireceksiniz. (alttaki foto)




b. Total refund amount ise alacağınız federal iade miktarı oluyor. Bu da Federal 1040 formunuzun 35a  numaralı satırında yazan miktar gireceksiniz (alttaki foto). 



c. Eğer iadenizi banka hesabınıza yatmasını istediyseniz 3. soruya da YES diyerek Federal 1040 formunuzdaki bank account numaranızın son 4 hanesini gireceksiniz (üstteki foto 35d). Sonra devam edin.

Eğer iadenizi çek olarak istediyseniz No seçeneğini seçerek devam edin.


6. Tüm bilgileri doğru girdiyseniz bu şekilde Confirmation yazan bir ekran gelecek. Daha sonra federal iadeniz bir süre sonra seçtiğiniz şekilde hesabınıza yatacak ya da çek olarak gönderilecek.



7. Eğer hatalı bilgi girerseniz alttaki ekrandaki gibi bir ekran gelecek başvurunuz iptal edilecek. Bu durumda maalesef IRS'i aramanız ve hatalı bilgi girdiğinizi ve başvuruyu aslında kendinizin yaptığını söylemeniz gerekecek.  Eğer ABD'de iseniz size randevu almanızı söyleyecekler ve IRS Taxpayer Assistance Center'a giderek kimlik doğrulamanızı yüzyüze yapmanız gerekecek. 

ABD'de değilseniz başvurunuzu kağıt olarak çıktı alıp kargo ile IRS'e göndermeniz gerekiyor. Yeniden bir elektronik başvuru yapamıyorsunuz maalesef.





Eğer online ya da telefonda arayarak doğrulama yapamıyorsanız kargo ile cevap yollamanız gerekiyor.


Kargo ile de alttaki 4 belgeyi çıkartıp bu adrese kargolamanız gerekiyor.


Internal Revenue Service

3651 S IH 35, 

MAIL STOP 6579 AUSC,

AUSTIN TX 78741


1. Bu gelen kimlik doğrulama belgesinin tamamının bir kopyası. 

2. Federal 1040 vergi başvuru formununuzun ilk 2 sayfası (w2 formları değil federal vergi başvuru formunuz. karıştırmayın)

3. Pasaportunuzun pasaport kimlik bilgi kısmının renkli kopyası

4. SSN kartının renkli kopyası




Yorumlar