F-1 Vizesi/Statüsü olanlara Yasal Çalışma İmkanı


ABD'de bulunan F-1 öğrencileri 2 ayrı ekonomik sorun nedeniyle çalışma iznine başvurabiliyor.  

Bunlardan ilki; bir ülkede yaşanan doğal afetler, savaş, ulusal veya uluslararası ekonomik krizler nedeniyle Homeland Security tarafından Special Student Relief kapsamına alınmasıyla gerçekleşiyor. Eğer DHS bir ülkeyi bu kapsama alırsa o ülke vatandaşı olan F-1 öğrencileri ne kadar süredir ABD'de öğrenci olarak bulunduğuna bakılmaksızın bu haktan faydalanabiliyor. 


USCIS Türkiye'de yaşanan depremden dolayı etkilenen kişiler için bir twit paylaştı ama henüz Türkiye'yi Special Student Relief kapsamına alınan ülkeler listesine almadılar. 

Ben de ilgili bazı kişileri etiketleyerek bu kapsama alınıp alınmayacağını sordum. Bunu RT yapabilirsiniz. Ve siz de aynı twiti kopyala yapıştır yaparak sorabilirsiniz. 

https://twitter.com/naimsalman/status/1622789281927335938

Eğer 1 akademik yıldan kısa süredir F-1 statüsünde ABD'de bulunuyorsanız sizin için en mantıklı yol üstte açıkladığım hakkın DHS tarafından verilmesi sayesinde gerçekleşebilir. 

İkincisi ise; vizesini değiştirip onay aldıktan sonra en az 1 akademik yıl F1 Statüsünde olan , veya F1 vizesiyle ülkeye girdikten sonra en az 1 akademik yıl ABD'de bulunan arkadaşlar için yazıyorum; Bu süreçte maalesef öğrenci olarak 1 senesini doldurmayanların başvurularına çalışma izni verildiğine denk gelmesem de 1 senesini dolduranlar başarılı olarak çalışma iznini alabildi.

1 Akademik yıl: Ön lisans ve Lisans için iki dönemde 12 + 12 toplam 24 kredi almış olanlar  veya Master için iki dönemde 9 + 9 toplam 18 kredi almış olanlar veya ikisinin karışımı olabilir. 

Dil okulunda öğrenci olanlar içinse genelde bu süre 9 ay şeklinde oluyor. Her dil okulunun akademik süresi farklı olabilir. O yüzden okulunuzdaki annual vacation (Yıllık tatil) alma hakkınızın ne kadar öğrenim gördükten sonra başladığına göre hesaplayabilirsiniz.




Vize değiştirme başvurusu yapmış, henüz bekleme sürecinde olan, vizesi onaylanmamış,1 yıldan az süredir F-1 olan arkadaşlarımız eğer DHS tarafından SSR listesine alınmazsa sizi kapsamıyor bu yazdıklarım. Vizesi henüz onaylanmayanlar yani bekleme sürecinde olan ya da onay süresi bitenler başvuru yapsa da kabul edilmiyor çoğunlukla.


*USCIS Deprem'in etkileri sebebiyle okullarına ücretlerini ödeyemeyenler, yaşam şartlarında ekonomik sıkıntılar yaşayanlar için çalışma iznine başvuru hakkı veriyor.*  


Öncelikle Resmi Detaylara buradan bakabilirsiniz; 

https://www.uscis.gov/humanitarian/special-situations


Alttaki şartların bir veya birkaçına uygunsanız çalışma iznine başvuru yapabileceksiniz:


-Mali yardım veya kampüs içi istihdam kaybı (kendi hatanız olmadan);

-Para birimi değeri veya döviz kurundaki önemli dalgalanmalar (Türkiye'deki ekonomi malumunuz yılbaşından bu yana %30 değer kaybetti),

-Öğrenim veya yaşam maliyetlerindeki aşırı artışlar, 

-Sponsorunuzun finansal durumunda beklenmedik değişiklikler (Türkiye'de gerçekleşen Deprem),

-Sağlık Faturaları, ve

-Diğer önemli ve beklenmeyen giderler.


En başta belirttiğim iki şarttan bir tanesinin kapsamına girip F-1 Statüsünde olanların Çalışma izni başvurusunda Gerekli ek Bilgi ve Belgeler:


- I-20 formunun bir kopyası. DSO (Okuduğunuz okulun size bakan öğrenci koordinatörü), ciddi ekonomik sıkıntılar nedeniyle kampüs dışı istihdam için uygunluğunuzu belgeleyen 2. Sayfadaki çalışma izni kısmını doldurmalı.

- Bir tam akademik yıl için geçerli F-1 statüsünde olduğunuzu, iyi durumda bir öğrenci olduğunuzu ve tam bir eğitim programına kayıt olduğunu gösteren kanıtlar. (1 yıllık I-20)

- İstihdamı kabul etmenin, tam bir eğitim programına kayıt olmanıza engel olmayacağına dair kanıtlar. (yani çalışmanız okulunuzu etkilemeyecek, bununla ilgili bir yazı)

- Ciddi ekonomik sıkıntılardan kaçınmak için çalışmanın gerekli olduğuna dair kanıtlar. (Deprem nedeniyle ailenizin/sponsorunuzun iş kaybı yaşaması, ekonomik olarak sorunlar ortaya çıkması vs.) Bunun için ülkenizden size sponsor olan kişiden mektup, gazete haberleri gibi belgeleri ekleyebilirsiniz.

Kampüs içi istihdamın mevcut olmadığına veya öngörülemeyen durumlar nedeniyle ortaya çıkan ihtiyaçları karşılamak için yeterli olmadığına dair kanıt. (yani okul içinde part time iş varsa bile bunun sizin ihtiyaçlarınızı karşılamayacağına dair, okul içinde part time iş yoksa da yok olduğuna dair bir yazı vs.)

- I-94 sayfanızın çıktısı

- Pasaport sayfanızın Kopyası

- F-1 Vize sayfanız ya da F-1 Statü onay I-797C belgenizin kopyası

- Varsa okulunuzdan aldığınız güncel transcript

- Varsa eski I-20 belgelerinizin kopyası

- 2 adet renkli pasaport standartlarında fotoğraf

Bu sebeplerinizi güzelce yazıp, açıkladıktan ve mümkünse kanıtları da ekledikten sonra okulunuzdaki DSO ile görüşerek; Türkiye'de yaşanan Deprem sebebiyle kontrolünüz dışında beklenmeyen şekilde sizin ya da sponsorunuzun maddi kayba uğradığınızı belirtip, I-20 formunuzun çalışma izni sayfasını sizin bu şartlara uygun olduğunuzu belirtip, kampüs dışında çalışabileceğinizi onaylaması gerekiyor.


Daha sonra I-20 belgenizin kopyasını, https://www.uscis.gov/i-765 *çalışma izni başvuru formunu* doldurarak göndermeniz gerekiyor.

Formu dolduruken kategori olarak  (c)(3)(iii) seçmeniz lazım. 

Ayrıca eğer SSN kartınız veya numaranız yoksa formda 13.a. - 17.b arasındaki kısmı da dolduracaksınız. 14 ve 15. nolu sorulara da YES demeniz gerekiyor.

Normalde  bu form sizin için ücretli ($410) ama bu ücreti de ödeyemeyecek durumda olduğunuzu belirtmek istiyorsanız https://www.uscis.gov/i-912 *ücret feragat formunu* doldurup başvurunuza eklerseniz ücret ödemeden başvuru yapabilirsiniz. Ama genelde bunu ödemeyenlere sorun çıkarıyorlar. O yüzden ödemek daha mantıklı. Bu kategoride çalışma iznine başvuru yapanlar biometrics ücreti ödemiyor.

Daha sonra tüm belgeleri ve başvuru formunuzu ve ödeme için çek ya da debit/kredi kartından ödemek için G-1450 formunu, dosyanızın işleme alındığına dair bilgi almak için G-1145 formunu da doldurarak  bir paket halinde bu linkten bakıp hangi eyalette yaşıyorsanız ona göre seçip USCIS Phoenix ya da Dallas posta kutularından size uygun olana gönderiyorsunuz.

Eğer İngilizce olmayan (Türkçe gibi) herhangi bir belge eklerseniz onun İngilizce çevirisini de eklemeniz gerekiyor. Belgeleri İngilizceye çeviren kişinin; ad soyad, tarih, imza ve iletişim bilgilerini de eklemesi gerekiyor.

Çalışma izniniz eğer onaylanırsa size 1 yıllık olacak şekilde veriliyor. Ve her yıl yenileyerek planlanan eğitiminiz bitene kadar 1'er yıllık yenileme şeklinde tekrar alabiliyorsunuz.  F-1 süreniz bitince çalışma izniniz de sonlanıyor.


*Başvuruyu Hızlandırma*

Normal şartlarda başvurunuzun incelenip onaylanması 2-4 ay arası sürebiliyor. Eğer başvurunuzun daha hızlı bir şekilde incelenmesini istiyorsanız *Expedite Request* yapabilirsiniz. 

Bunun için başvurunuzun kapağında kocaman “EXPEDITE REQUEST” yazılı bir yazı ve neden başvurunuzun hızlı incelenmesi gerektiğini açıklayan bir yazı ve mümkünse kanıtları da ekleyerek başvurunuza ekleyebilirsiniz. 


Bunun için detaylı bilgi ise burada mevcut.

https://www.uscis.gov/forms/forms-information/how-to-make-an-expedite-request

Yorumlar