ABD'de J1 ve B-2 Vize türünden F1 Öğrenci Vizesine Değişim Süreci [24 Nisan 2022]

Change of Status Süreci

Statünüz ( J1 için DS-2019 son tarihi, B-2 için I-94 son tarihi) bitmeden önce dil okuluna gidip başvurmanızı tavsiye ediyor USCIS. Şu zamana kadar başvuran kişilerden gelen tecrübelerime dayanarak her şeyiniz hazır olduğu takdirde statünüz bittikten en geç 30 gün sonrasına kadar başvurunuzu USCIS'e ulaştırırsanız da sorun olmuyor. Tabi statünüzün bitiş tarihinizden %100 emin olmanız lazım.

Öncelikle bir okul bulacaksanız ve gerekli belgeleri de toplayarak okula kayıt olacaksınız. Bu okul senin için I-20 belgesi çıkaracak ve o belgeyle $350 SEVIS ücretini ödeyeceksiniz internet üzerinden. Sonra gerekli belgeleri doldurup, istenilen belgeleri hazırlayarak başvurunuzu tamamladıktan sonra USCIS'e yollayacaksınız. Bazı okullar danışmanlık ücreti karşılığında gönderme işlemini kendisi yapıyor.

Ben de başvurular için baştan sona danışmanlık yapıyorum. Bana E-posta (cos@visa.slmail.me) adresinden ulaşırsanız istediğiniz okullara yönlendirme yapabilirim. e-posta konu kısmına "Change of Status" yazarsanız görmem daha rahat olur.

Başvuru yaptıktan sonra USCIS'den onay gelmesi gerekiyor statünüzün değişip okula başlayabilmeniz için. Şu andaki sistemde başvurunuzun hangi servis merkezine gittiğine göre şu anda 11 ay ila 18 ay arasında değişen bir bekleme süreci var. Başvuru sonrası süreçte herhangi bir ek başvuruya gerek olmadan onay gelmesini bekliyorsunuz.


29 Mart 2022 Yeni değişiklikler--> Bu değişiklik maalesef henüz yürürlüğe girmedi.

29 Mayıs'tan itibaren $1750 ekstra ödeyerek F ve M vize değişikliği başvurunuzun 30 gün sonuçlandırılması için başvuruda bulunabileceksiniz.  Buna premium processing deniyor. Başvurmak zorunda değilsiniz ama dosyanızın eğer 1 sene beklemesini istemiyorsanız yapabilirsiniz. Yapmak isterseniz eğer bu $1750, ödemeniz gereken $455 vize değişikliği ücretine ek bir ücret olacak.

20 Temmuz 2021'de Değişen Yeni Başvuru Süreci


20 Temmuz 2021'de USCIS artık F-1 başvurusu yapanların statüleri bitmeden başvuru yaptıkları taktirde herhangi başka bir başvuru yapmadan F-1 onayları gelene kadar sorunsuz bekleyebileceklerini duyurdu. Yani artık F-1 başvurunuzu yapıp sonucun açıklanmasını bekleyeceksiniz. Bu bekleme sürecinde okula gitmiyorsunuz ve okula ücret ödemiyorsunuz. Tabi isterseniz okula gidebilirsiniz beklerken size kalmış. 

22 Mayıs 2019'da USCIS başvuruların elektronik ortamda daha rahat takip edilmesini sağlamak için F1, B2, M1 vize statülerine sahip olanların online olarak vize uzatma ya da değişim sürecine başvurulabileceğini duyurdu.

Artık Change of status başvuruları için yazılacak cevaplar ve yollanacak belgeler online olarak girilebilecek. Dosyanızın durumu online görülebilecek. Biyometrik (parmak izi) randevuları direk online hesaptan görülebilecek.

2020 Şubat itibariyle J-1 vize sahipleri de online başvuru yapabiliyor.

21 Mart 2019'da ek olarak yapılan değişiklikle:
Başvuru yapanlardan Biometrics (parmak izi alımı ve fotoğraf çekilmesi) işlemine başlanacak. Bunun için de $370 başvuru ücretine ek olarak $85 ödemeniz gerekiyor. Yani toplamda $455 ödeyeceksiniz başvuru için.

Zaten başvuru ücreti yüksekti şimdi bir de $85 biometrics ücreti almaya başladılar. Bu yeni sistemle birlikte muhtemelen bekleme süreleri artacak. 

Peki Biometrics işlemi nasıl olacak?

Başvurularınızı yaptıktan belirli süre sonra, verdiğiniz adrese en yakın uygulama merkezinde size bir randevu tarihi verecekler. Evinize veya online olarak gelen bu belgenin 3. sayfasındaki kişisel bilgileri doldurarak ve pasaportunuzla size gelen randevu belgesindeki adrese gideceksiniz. Burada parmak izi ve fotoğraf çekim işlemleriniz görevliler tarafından yapılacak. Eğer birden fazla biyometrik randevunuz varsa size gelen ilk randevuya diğer randevu belgelerini de götürerek hepsini aynı anda verebilirsiniz.

Bu yüzden fiziksel adres bilginizi USCIS üzerinden AR-11 formunu online olarak doldurarak güncelleyin. Eğer online vize değişimi yaptığınız için online adres güncellemesi hata verecek. O yüzden fiziksel olan AR-11 formunu doldurup postaya (USPS) vererek göndermeniz gerekiyor. 

Eğer başkasının adresini verdiyseniz, adres başvuru formlarında "In care of" kısmına o kişinin adresini yazıp postalarınızın oraya gitmesini sağlayabilirsiniz. Ama kendi bulunduğunuz mevcut adresinizi doğru olarak güncellemeniz gerekecek.    

Change of Status Başvurusunda ödemeniz gereken ücretler:

I-539 dediğimiz Vize değiştirme başvuru ücreti $370 + $85 Biyometrik ücreti yani toplamda $455 ödeyeceksiniz başvuru için. Eğer F-1 başvurusu yapıyorsanız bu siteden $350 da SEVIS ücreti ödüyorsunuz.

Dil okulu / Community College / Lisans / Yüksek Lisans vs başvurduğunuz programın süresi kadar size o kadar süre geçerli I-20 veriyorlar. Ama bir kere statü onayı aldıktan sonra siz okula paranızı ödedikçe ve derslere en az %80 devam ettiğiniz sürece  F-1 Statünüzü uzatabilirsiniz. (WAT ile gelip 10 yıldır ABD'de F-1 ile sürekli farklı programlarda dil okuluna/business programlarına giden arkadaşlarımız var). 

Tabi bu statü değişikliği olduğu için pasaportunuza herhangi bir şey basılmıyor. Size gelen I-20 belgesi ile resmi işlemlerini hallediyorsun. Ehliyet alma işlemlerinizi F-1 onay kağıdınız veya I-20 belgeniz vasıtasıyla yapabiliyorsunuz. Çoğu eyalet ehliyet süresini I-20'de yazan okulunuzun program süresi kadar veriyor. Statüsüz olsanız da herkese ehliyet veren eyaletleri başka bir yazıda yazdım.

Eğer ABD dışına çıkarsanız, Türkiye'ye geri dönüp tekrar vize başvurusu yapmanız gerekiyor yani burada değiştirdiğiniz statü ile ülkeye tekrar girme hakkınız yok. Pasaportunuzda vize olması lazım tekrar giriş yapmak için. Change of Status ile pasaporta vize basılmıyor. 

Burada vize değiştirdikten sonra ülkenize geri dönüp vize alabilirsiniz. Vize değişiminden onay aldıktan sonra Türkiye'ye dönüp yüksek lisans ya da çeşitli eğitim programlarına vize onayı alanlar oluyor. Görüşmede arkadaşlarımıza neden vize değiştirdikleri ile ilgili pek bir soru sormamışlar. Ama vize onayı almadan eğer ülkenize dönerseniz sorun yaşayabilirsiniz. Buna dikkat etmeniz gerekiyor.

Dil okulları fiyatları aylık $240'dan başlıyor. Haftalık aldığın ders yoğunluğuna veya okulun kalitesine göre aylık $1200 civarına kadar çıkabiliyor. 3 tane örnek okul vereyim. Geri kalan okulları bana ulaşarak öğrenebilirsiniz.

1. Ben Chicagoda yaşıyorum, mesela Chicago'da  GT Education Center isimli bir okul var. Eğer GT'ye 9 aylık kayıt olursanız aylık $453 yapıyor ama 9 ay sonunda 3 ay da tatil veriyor. Kayıt ücreti olarak $150 ücret alıyorlar. Sizin ya da sponsor olacak kişinin banka'da en az $13800 para göstermesini istiyorlar.

2. Ya da Las Vegas, San Diego ve Irvine'de (Los angeles'a 45 dakika uzakta) International Academy of English isminde bir okul var. 

Las Vegas ve San Diego 
Aylık ücreti $360

Irvine,California
Aylık ücreti $385 

6 aylık kayıt için Bankada $6.500 göstermenizi istiyorlar.  (sponsor da olabilir)
Kayıt ücreti $95 
I-20 Kargo ücreti $30

3. Vize değişikliği aldığını bildiğim New York'ta ASA College var. 
1 dönem 4 ay sürüyor ASA'da. 4 aylık ücret ise $1975 (aylık $495). 
$100 Kayıt parası alıyor. 
$150 Depozito istiyor.
1 yıllık kayıt için Bankada $26000 göstermenizi istiyorlar.  (sponsor da olabilir)


Başvuru için bankada kayıt olacağınız okulun belirlediği kadar yüklü miktarda para göstermeniz gerekebilir.  Bu kişinin hesabında şu kadar $ karşılığında şu kadar TRY para vardır yazılı dekont yeterli oluyor genellikle. Senin adına, ailen adına, akraban ya da herhangi birisi adına da olabilir banka dekontları. Sadece bir belgeye ingilizce olarak biz bu kişinin dil okulu ve yaşam masraflarını okul süresince karşılayacağız diyerek yazı yazıp imzalaması yeterli. Başvuracağınız okullar örnek sponsor belgesini veriyor genelde.

Bankadaki olması gereken minimum para: "(aylık okul ücreti+ konaklama, yeme içme, yaşam masrafları) x dil okuluna başvurduğun ay sayısı" şeklinde hesaplanıyor.  Bankada $7000 göstermenizi yeterli bulan okullar da var. Bu okulları da özelden ulaşırsanız bildiririm yine.

Change of Status başvurusu sonrası bekleme zamanında genelde kimsenin bu kadar masrafı karşılayacak parası olmuyor maalesef. Burada gördüğüm herkes hem dil okuluna gidip hem de geri kalan günlerde bir şekilde değerlendiriyor. O yüzden sizin başvuru ne kadar geç onaylanırsa o kadar iyi olur para biriktirmeniz açısından. 18 ay başvuru onayı bekleyen bir kız arkadaş vardı. O bekleme sürecinde iyi miktarda para biriktirmişti.

Diğer dil okullarını nasıl bulacağım derseniz: Püf noktası akreditasyonu USCIS tarafından onaylı olması gerekiyor: Akreditasyonu USCIS tarafından onaylı  ABD'deki dil okullarını veya yüksek eğitim kurumlarını (community college, college vs.) bu linkten eyalet ve şehir seçerek arama yapabilirsiniz.

http://bit.ly/2TIBiE3

Bulduğunuz okulların hepsine program fiyatlarını ve kaç gün olduğunu arayarak ya da e-posta göndererek öğrenebilirsiniz. 
Örnek: "Hi, I want to do J1 to F1 Change of Status. I am trying to get information about tuition, fees and other requirements for your school."

----

Bazı okullar dersleri haftada 2 güne sıkıştırıp verebiliyor. F-1 vizesi için haftada en az 18 saat dil okulu dersi veya 12 kredi üniversite dersi almanız gerekiyor. 
GT Education haftada 2.5-3 gün, ASA college haftada 2 ya da 4 gün, International Academy of English haftada 2-4 gün şeklinde sıkıştırıp verdikleri ders seçenekleri mevcut.
Kaplan, EF gibi pahalı okullar haftada en az 4 gün bazıları da 5 gün okula gelmeni istiyor. 

Okullarda devamsızlık  hakkınız dönem başına en fazla %20. Yani derslere %80 ve üzerinde katılım oranı sağlamanız lazım. Eğer %20'den fazla devamsızlık yaparsanız vizeniz iptal edilir.


Burada yaşayanlar genelde dersleri 2 - 4 gün arası sıkıştıran okullara gidiyor.  

Dil okulları ile ilgili bilinmesi gereken hemen hemen her şey bu kadar. Yüksek Lisans, Community College ve Lisans için de süreç aynı şekilde işliyor.

USCIS Servis Merkezleri

 USCIS sık sık yoğun olan yerlerden daha az yoğun olan yerlere dosyaları taşıyarak iş yükünü azaltmaya çalışıyor. Change of Status dosyalarına genelde alttaki 5 servis merkezi bakıyor.




24 Nisan 2022 itibariyle:

California service center 14.5 - 21 ay önceki dosyalara bakıyor. En son baktıkları dosya 2 Ağustos 2020 tarihli başvuru.

Nebraska service center 12.5 - 19 ay önceki dosyalara bakıyor. En son baktıkları dosya 4 Ekim 2020 tarihli başvuru.

Potomac service center ise 12 - 18.5 ay önceki dosyalara bakıyor. En son baktıkları dosya 9 Ekim 2020 tarihli başvuru.

Texas service center ise 21 - 27.5 ay önceki dosyalara bakıyor. En son baktıkları dosya 9 Ocak  2020 tarihli başvuru.

Vermont service center ise 12.5 - 19.5 ay önceki dosyalara bakıyor. En son baktıkları dosya 13 Eylül 2020 tarihli başvuru.

Yani şu andaki hızla başvurduğunuz F-1 dosyanız belki 21 ay bekleyebilir belki de 12 ay sonra onay gelebilir. Biraz şans meselesi.

Eğer dosyanız bu  belirtilen sürelerden daha fazla süredir bekliyorsa, alttaki linkten dosyanızın incelenmesi için başvuruda bulunabilirsiniz.
https://egov.uscis.gov/e-request 

Size gelen I-797C Receipt'lerdeki numaraların hangi karakterle başladığına bakarak başvurunuzun hangi servis merkezinde işleme alındığını görebilirsiniz bu arada.

– MCT– Online başvurular bu karakterlerle başlıyor, daha sonra sırası geldiğinde ilgili servis merkezine aktarılarak bir USCIS çalışanına atanarak işleme alınması sağlanıyor.

– EAC – Vermont Service Center;
– VSC – Vermont Service Center;
– WAC – California Service Center;
– CSC – California Service Center;
– LIN – Nebraska Service Center;
– NSC – Nebraska Service Center;
– SRC – Texas Service Center;
– TSC – Texas Service Center;
– MSC – National Benefits Center;
– NBC – National Benefits Center;
– YSC – Potomac Service Center.


Başka aklınıza takılan sorunuz varsa e-posta atarak sorabilirsiniz.

Yorumlar

  1. Bank account da 7000 isteyen okulları atabilirmisiniz ?

    YanıtlaSil
  2. 7000 dolar olan okulları ogrenmek istiyorum nasıl yapabilirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben mail bile attım ama yok cevap vermiyor .

      Sil
    2. E-mail atanlara cevap gönderdim.

      Sil
    3. ugurcheetos2@gmail.com banada atar mısınız

      Sil
    4. Merhaba attınız mı

      Sil
    5. Merhaba bana da atar mısınız?
      hsynyldz1998@gmail.com

      Sil
    6. semanurkan222@gmail.com

      Sil
  3. Merhaba, biyometrik randevum oluşturulmuş fakat online hesapta detay göremiyorum ? Nasıl görüntüleyebiliriz bilginiz var mı ?

    YanıtlaSil
  4. Merhaba furkankurnaz1127@gmail.com mail adresine New Jersey eyaletindeki hesapta düşük ücret isteyen okullar hakkında bilgi verebilir misiniz? Teşekkürler

    YanıtlaSil
  5. mertocak2211@gmail.com californiadaki okul ile ilgili bilgi verirseniz çok sevinirim teşekkürler

    YanıtlaSil
  6. Merhaba bana da banka hesabında düşük ücret isteyen dil kullarını atabilir misiniz?
    sidar.xnyk@gmail.com

    YanıtlaSil
  7. j1 vizesi ile gelmiş ama b1 b2 turist vizesine kendi başvurmak isteyen biri için de f1 için yaptığın gibi görselli anlatım ve açıklama yapabilir misin ? internette ve youtube da sadece f1 başvurma örnekleri verilmiş veya videolarda hep avukatla çalışanlar anlatmış. Fakat ben kendim j1 vizemi turist vizesine avukat olmadan çevirmek istiyorum.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder