ABD'de ikinci el araç alırken kontrol edilmesi gereken web siteleri

Araçlarda bulunan VIN yani Vehicle Identification Number denilen bir numara ile eğer araçların servis kayıtları sisteme bildirmişse bunları görmek mümkün olabiliyor. Tabi bu işlemi ücretsiz ve detaylı yapabileceğimiz pek hizmet bulunmuyor.


Ücretli Siteler:

1. Carfax http://www.carfax.com/ 

En çok kullanılan sistem bu. Eğer araç sahibi ya da Dealer (Oto galerisi) ücretsiz olarak carfax sağlıyorsa genelde ilanda belirtiyorlar Free Carfax Report şeklinde. 

Ama bireysel kişilerden araç alıyorsanız genelde bunu sağlamazlar. 

a) Ücretsiz olarak Carfax raporunu almak istiyorsanız bazen bu linkteki my Car Maintenance kısmına tıklayıp, Track your car maintenance'dan üyelik açıp, garage linkinden VIN numarasını sanki kendi aracınızmış gibi girerseniz size aracın geçmişini ücretsiz gösteriyor.

 https://www.carfax.com/Service/?s_id=int_carfax_002

https://www.carfax.com/Service/garage

b) Autohelperbot denen bir rus sitesi 3 dolara carfax raporunu edinmenizi sağlayabiliyor. Buradan alabilirsiniz eğer ücretsizalma  imkanınız yoksa.

https://autohelperbot.com/en/check_carfax



2. Autocheck https://www.autocheck.com/ 

Bu site kredi derecelendirme kuruluşu Experian tarafından açılmış bir araç geçmişi takip sistemi. VIN numarası ya da Araç plakasıyla arama yapabiliyorsunuz.

Yukarıda belirttiğim gibi ama bireysel kişilerden araç alıyorsanız genelde bunu sağlamazlar. Autohelperbot denen bir rus sitesi 1 dolara autocheck raporunu edinmenizi sağlayabiliyor. Buradan alabilirsiniz eğer ücretsiz alma imkanınız yoksa.

https://autohelperbot.com/en/check-autocheck


3. AutoDNA https://www.autodna.com/sample-reports/vehicle-history-usa 

Bu site de diğer iki site gibi ücretli olarak araçların geçmişlerini sunuyor. Ek olarak eğer araç daha önce sitelerde satışa konmuş ve fotoğrafı eklenmişse eski ilanlardaki fotoğraflarını da bulabiliyor.


Ücretsiz Siteler:

1. I See Cars https://www.iseecars.com/vin

Bu site eğer ücretsiz üye olursanız ayda 5 tane aracın geçmişini kontrol etmenizi sağlıyor. Daha fazla lazım olursa yeni üyelik açarsınız. Carfax kadar detaylı bilgi vermez muhtemelen.


2.Vehiclehistory https://www.vehiclehistory.com/

Bu site tamamen ücretsiz araç geçmiş taraması veriyor. Ama tabi ki çok detaylı olmayabilir. Genelde aracın satış işlemlerinde bildirildiğinde yazılan bildirimleri gösteriyor. Bazen eski satış ilanlarındaki fotoğraflarını da buluyor.


3. Ulusal Sigortacılar Birliği sitesi https://www.nicb.org/vincheck

Bu sitede de araç hakkında çalıntı bilgisi ya da daha önce perte (sigorta tarafından tamir edilmeyip el konulan ve daha sonra açık artırmayla satılan araçlar) çıkıp çıkmadığı bilgisini veriyor. Arabanın çalıntı olup olmadığına bakmak için ideal site.

4. License Plate Data https://licenseplatedata.com/

Bu sitede araç plakasını girerek arabaların vin numarasını ve bulabilirse servis geçmişini, satış geçmişini ücretsiz olarak görebiliyorsunuz. Vin numarasını bulursanız ayrıca diğer ücretsiz sitelerde arama yapabilirsiniz.

5000 dolar ve altında alınabilecek arabalar listesi (2020'den kalma olduğu için geçerli olmayabilir)

Fotoğrafa tıklarsanız büyüyor.



Kaynaklar:

1 2

Yorumlar