ABD Vergi beyannameleri Temel Bilgiler Eğitimi

Merhaba arkadaşlar, bu yazımda ABD'de vergiler ile ilgili bazı bilgileri derleyeceğim.

*Bir kişinin vergi başvuru dosyalarını kimler görebilir?*


Gizlilik kanunları ile bir kişinin ya da kurumun vergi iade dosyasını kimlerin görebileceği sınırlandırılmıştır.
Görebilme yetkisi ise şu şekildedir.

a. Eyaletinizin vergi dairesi görebilir (Yazılı olarak IRS'e başvuruda bulunması gerekir)

b. Mahkeme kararı sonucu hakimin isteğiyle görülebilir. (Mahkemeden yazılı olarak IRS'e başvuruda bulunmak gerekir)

c. Sosyal Güvenlik Kurumu sadece sosyal güvenlik vergisiyle ilgili kısımları görebilir.

d. Sizin İzin verdiğiniz kişi/kurumlar görebilir.

Ek olarak yine kanunla IRS bir kişinin vergi başvurusu yapıp/yapmadığını dahi mahkeme kararı olmadan kişi yada kurumlarla paylaşamaz. O yüzden vergi bilgilerinize herhangi bir kişi yada kurumun erişmesi mümkün değildir. Gerekli görmedikçe kimseye vergi durumunuzu veya dosyanızı paylaşmayın.


*IRS'in vergi mükelleflerini bilgilendirme yöntemleri:*


-IRS e-posta yollamaz.

-IRS sosyal medyadan size ulaşmaz.

-IRS sizi normal şartlarda telefonla aramaz.

-IRS sadece mektup ile adresinize ulaşır. (Mektuplara cevap vermezseniz telefonla arayabilir)

*IRS'ten gelen mektupların türleri*


*1. Genel bilgilendirme mektubu*

IRS bazen vergi beyannamesi yaptıktan sonra size bilgilendirme mektubu yollar. Bu mektupta başvurunuzun işleme alındığı ve normalden uzun sürebileceği yazabilir.
Bu mektuba karşılık sizin herhangi bir şey yapmanızı istemez. Genelde bekleme süresi 60 gündür.

*2. Kimlik doğrulama mektubu:*

Kimlik doğrulama mektubu en çok karşılaşılan bildirim türü. Korkulacak bir durumu yok.
IRS her 10 kişiden 9 tanesinin vergi iadesini başvurudan sonra 21 gün içerisinde tamamlayarak banka hesaplarına yatırır ya da adresinize çek olarak yollar. Ama rastgele seçilen 1 kişi kimlik doğrulamasına takılabilir. Kimlik doğrulamasına takılan kişinin vergi beyannamesi başvurusunda vermiş olduğu adresine mektup yollar.

Mektubun üzerinde doğrulama için bir kod bulunuyor. Bu mektupta kimliğinizi nasıl IRS web sitesinde hesap oluşturarak ya da telefonla arayarak doğrulayabileceğinizi anlatır.

Eğer kendi adınıza açılmış Amerikan kredi kartı ve faturalı bir Amerikan hattınız yoksa maalesef otomatik olarak web sitesinden hesap açmanız mümkün değil. Dolayısıyla kimliğinizi de online olarak doğrulayamazsınız demektir.

Diğer bir doğrulama seçeneği ise telefonla IRS'i aramanız. Şu anda koronavirüs sebebiyle IRS hatlarınca canlı insana ulaşılamadığından bu seçenek de devre dışı kalıyor. IRS hatları tekrar işleme başladığında bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

Telefon ya da web sitesinden kimliğinizi doğruladıktan sonra IRS iadenizi serbest bırakır ve sizin seçtiğiniz yöntemle iadenizi yollar.

*3. Ek Belge Talebi mektubu*

IRS bazen sizden başvurunuzdaki bir durumdan ötürü ek belge talep edebilir. Yada bir durumu açıklamanız için aramanızı isteyebilir. Mektupta yazan seçenekleri IRS'in istediği sürede cevaplarsanız işleminiz devam edecektir.

*4. Borç Ödenmesi Talebi Mektubu*

Eğer vergi başvurunuz sonucunda IRS'e borcunuz varsa ve borcunuzu ödenmesi gereken zamanda ödemediyseniz, IRS bir kaç ayda bir mevcut borcun üzerine Binde 5 yasal faizini de ekleyerek fatura gönderir ve borcunuzu ödemenizi ister. Borcunuzu istenen süre içerisinde öderseniz IRS size tekrar ulaşmaz.

*5. Başvurunuzun Otomatik Düzeltilmesi Mektubu*

Bazı durumlarda yaptığınız vergi başvurusu IRS'in elindeki bilgilerle eşleşmez. Bu durumda IRS sizin vergi iadenizi ya da borcunuzu kendi içerisinde otomatik düzeltip, düzelttiği miktarı da size bildirir. Eğer IRS'in size düzeltme teklifini kabul etmezseniz karşı kanıtla IRS'e itiraz edip düzeltebilirsiniz.

*Sizin adınıza IRS'e ulaşan belgeler genel olarak şu şekildedir:*


-Çalıştığınız işyerinizden W2 formlarınızın bir kopyası

-Grubhub/Doordash/Postmates gibi firmalardan bağımsız olarak iş yaptığınızda eğer $600 ve üzeri kazanırsanız 1099-MISC belgesi yollanır.

-Uber/Lyft gibi yolcu taşıma hizmeti yapan kurumlardan ya da eBay/Amazon/shopify gibi online ticaret firmalarından 1 yıl içinde $20,000 ve üzeri gelir/satış elde ederseniz bu kurumlar 1099-K belgesi yollanır.

-Borsa'da veya yatırım sistemlerinde para kazanırsanız elde ettiğiniz kazançlarınız için 1099-B veya 1099-DIV belgesi yollanır.

-Bankadan $10 üzeri faiz geliri aldıysanız banka IRS'e 1099-INT belgesi yollar.

Bu üstte belirttiğim tarzda belgeler şartlar oluştuğunda IRS'e ulaşır.

Eğer siz bu belgeler elinizde olmasına rağmen IRS'e bildirmezseniz IRS size bunları neden bildirmediğinize dair soru sorabilir ya da kendisi otomatik düzeltip size verginizin düzeltilmiş halini ulaştırabilir.



 *IRS Banka bilgilerime/harcamalarıma erişebilir mi?


Cevap hayır. IRS normal şartlarda sizin hangi bankada hesabınız olduğunu dahi bilemez.

Ama bankalar eğer tek seferde $10,000 ve üzeri para yatırırsanız yada başkası sizin hesabınıza para yollarsa, ya da 2 gün arka arkaya toplamda $10,000 ve üzeri yatırmanız durumunda IRS'i bilgilendirmek zorunda. Bankalar IRS'e bu bilgilendirmeleri yaparken gizlilik kanunu gereği   paraların nereden geldiği gibi bilgiler maskelenerek bildirir.

IRS ayrıca sizin vergi başvurunuzu denetime alacaksa, hesabınızın olduğunu bildiği/düşündüğü bankalara yazılı istekte bulunarak denetime girdiğiniz yılın banka ekstrelerini isteyebilir. Bu durumda banka size ulaşarak durumu belirtir. 25 gün içerisinde bu erişime itiraz etmezseniz bilgileri IRS ile paylaşır.


Yorumlar