IRS'i arayarak Canlı İnsana ulaşma, Kimlik Doğrulaması ve Türkiyeden ABD'yi Ücretsiz Arama ve Ücretsiz Fax Çekme

17 Nisam 2021 Güncellemesi: Bir çok kişi fax çektikten sonra iadelerini alsa da hala fax çekmeyen ya da fax çekse de iadesini alamayan kişilerin IRS'i arayıp durumlarını tekrar sorması gerekiyor.

4 Ekim 2020 Güncellemesi: Haziran ayında fax çeken bir arkadaşımızın da iadesi yatmış bugün.

1 Ekim 2020 Güncellemesi: Bir çok arkadaşımıza daha iadeleri yatmış.

30 Eylül 2020 Güncellemesi 2: -Bir arkadaşımız da 15 haziranda, başka bir arkadaşımız da 9 Haziran'da IRS'i aradıktan sonra altta anlattığım gibi fax çekmiş. Bugün ikisinin de iadeleri hesabına yatmış.
 


30 Eylül 2020 Güncellemesi: Kimlik doğrulamasına takılan 2 arkadaşımız 1 hafta kadar önce IRS'i aradıktan sonra az önce iadelerinin yattığını söyledi. Birisi mektup geldi mi sorusuna mektup geldi ama kaybettim diyerek açıklamış çünkü mektup eline ulaşmamış.  
 



23 Eylül 2020 Güncellemesi: ABD'de olup kimlik doğrulamasına takılan bir arkadaşımız randevu alıp IRS ofisine gitmiş ve kimliğini ofiste doğruladıktan 10 gün sonra iadesi yatmış. Ofiste neler sordular deyince alttaki cevabı verdi. 😂




17 Eylül 2020 Güncellemesi: Bir arkadaşımız kimlik doğrulaması için aradığında +1 (267) 941-1083 numarasını aramasını söylemişler. Söylediğine göre aradıktan 5 dakika sonra canlı insana ulaşabilmiş. Bu numara Türkiye saatiyle öğleden sonra 1 itibariyle çalışması lazım. 




10 Eylül 2020 Güncellemesi: Bugün kimlik doğrulamasını daha önceden yapıp faxla belgelerini yollayan bir çok kişiye federal iadeleri yatmış.

9 Eylül 2020 Güncellemesi: Telefonda IRS görevlisiyle görüştüm. IRS sistemi aşırı yoğunluktan ve IRS çalışanlarının Covid-19 yüzünden eksik çalışmasından dolayı 1 Ağustos'ta tüm sistemin sıfırlandığını söyledi. Bu yüzden geçen haftalarda eğer fark ettiyseniz bu yıl gönderilmesi gerektiği halde gönderilmediğini söylediğim kimlik doğrulama mektuplarını almaya başladı bir çok kişi. İnternette ve bana gelen bilgilerde çok fazla kişinin hala iadelerini alamadığını görüyorum. Büyük ve genel bir sorun var. Herkes merakla beklemeye devam ediyor. Umarım bir an önce çözülür. Aşağıdaki açıklamaları dikkatlice okuyup işlemleri yapalım.

23 Temmuz 2020 Güncellemesi: 
 IRS telefon hatları  çalışıyor ama ulaşmak baya uzun sürüyor yine. Görüşenler 1 saat civarı beklediklerini söylüyorlar. Bir arkadaşımız Google hangouts ile IRS'i arayıp yaklaşık 45 dakika beklemenin ardından canlı birisine bağlanmış. Orada durumu anlattıktan sonra görevli kimlik doğrulama departmanına aktarmış arkadaşımızı. Orada da 50 dakika kadar beklemiş canlı birisinin gelmesini. Daha sonra sorduğu soruları cevaplamış. Arkasından altta da yazdığım belgeleri fax göndermesini istemiş. 12 hafta içerisinde sonuçlanır, korona dolayısıyla aşırı yoğunuz demiş. Toplamda 2 saat sürmüş telefonda harcadığı vakit.

3 Temmuz 2020 Güncellemesi: IRS telefon hatları şu anda yine çalışmıyor. Pazartesi deneyip güncelleyeceğim. 

3 Haziran 2020 güncellemesi: Gelen bilgilere göre şu anda genel bir sorun yaşandığı ve IRS'in bunun farkında olduğunu bildiriyorlar. Aşağıdaki arama kısmından detaylara bakarak 1-800-829-1040 numarasını arayıp durumunuzu açıklayın. Fax göndermenizi isterlerse ücretsiz olarak neler yapmanız gerektiğini de açıkladım. Eğer üstteki numaradan canlı insana erişemezseniz 1-800-830-5084 numarasını arayın. 

IRS bazen kimlik doğrulaması için adresinize mektup gönderebiliyor.  Bazen de vergi iadeniz incelemeye takılıyor sebebini bilmiyorsunuz. Bazen verdiğiniz banka hesabınız kapanıyor ve adresinize çek yolluyor IRS ama adresinizi değiştirmeniz gerekebiliyor.  Bu durumlardan birisinde IRS'i arayıp canlı insana ulaşmak gerçekten zor oluyor.

IRS'i arayıp canlı insana ulaşmak için bu aşamaları izlerseniz daha kısa sürer bekleme süreniz. IRS'i arayıp ortalama telefonda bekleme süresi 30 dakikadan fazla. Hatta şu anda Korona'dan dolayı daha da fazla olabilir. Ben bugün (18 mayıs 2020) IRS telefon destek hatları sonunda çalışmaya başlayınca kendi vergi iadem için aradığımda tam 1 saat 12 dakika bekledim sıra gelmesi için. Ona göre hazırlıklı olarak arayın.

27 Mart'ta başvurduğum kendi iadem processing  yani hala işlem devam ediyor olarak görünüyordu sistemde uzun süredir. IRS'teki görevli ilk baktığında "başvurun sistemde yok" dedi. Ben de "olamaz çünkü başvurum kabul edildi ve ilerleme çubuğu bir süre sonra kaybolup processing yazmaya başladı" dedim. Görevli tekrar bakacağını söyledi ve IRS'ten mektup alıp almadığımı sordu. Almadığımı söylediğimde sistemde bir hata olduğunu ama kendisinin de ne olduğunu bilmediğini söyledi.
Şu anda IRS servis merkezleri çalışmadığı için başvurulara bakacak ve düzeltecek kimse olmadığını söyledi. Anlayacağınız korona günleri geçip IRS ofisleri normal olarak çalışmaya devam etmeden sorunum çözülmeyecek.
Telefon destek hatlarının nasıl çalıştığını sorduğumda ise hatların bugün (18 Mayıs 2020) çalışmaya başladığını ve çalışanların gönüllülük esasına göre işe geldiğini, ofislerin çok kalabalık yapıda olmasından dolayı ne zaman normal kapasitede çalışmaya başlayacaklarını bilmediğini ekledi. Yani şu anda beklemekten başka pek bir çarem yok. Tabi siz de arayıp kendi durumunuzu mutlaka sorun.

Aramadan önce Vergi iadesi başvuru formunuz (1040 formu), W2 formlarınız gibi belgelerinizin hazır olması lazım.

ABD dışından IRS'i telefonla aramak için ücretsiz seçeneklerden sırayla deneyip size hangisi uygunsa kullanabilirsiniz.

1. Google hangouts ile ücretsiz arayabilirsiniz:
https://hangouts.google.com/

2. Skype ile 1 aylık ücretsiz ABD araması deneme sürümünü başlatıp kullanabilirsin. 1 ay dolmadan skype üyeliği iptal etmeyi unutmayın.
https://www.skype.com/en/international-calls/

3. Talkatone Uygulaması. (App Store'da çıkmayabilir ülke kısıtlamasından dolayı)
Android kullanıcıları buradan indirin: https://bit.ly/33Evkus

4. TextNow Uygulaması. (App Store'da çıkmayabilir ülke kısıtlamasından dolayı)
Android kullanıcıları buradan indirin: https://bit.ly/397DH36

5. FreeTone / TextMe Up / Text Me uygulamalarından birisi. Hepsi aynı firma ama bazıları Türkiye uygulama mağazalarında yok.
Android kullanıcıları buradan indirin: https://bit.ly/399oyOJ


IRS'i bu numaradan Pazartesi - Cuma arası NY saatiyle Sabah 7 akşam 7 arası arayın.

Bu numara genel bilgi hattı numara. Mektup almadıysanız bu numarayı arayın. Şu anda çalışıyor. Ama 1 Haziran'da aradığımda canlı insana ulaşamadım. Aşırı yoğun, hizmet veremiyoruz daha sonra arayın diyerek konuşmayı sonlandırdı. Başka arayan birisi ulaşabildi. Sürekli denemek lazım. 
1-800-829-1040

Üstteki genel bilgi hattının uluslararası işlemlere bakanı. Bu numarayı denemedim ama çalışması lazım. Pazartesi - Cuma  NY saatiyle Sabah 6 akşam 11 arası çalışıyor.
Alttaki numarayı aradığınızda Türkçe konuşan çevirmen isteyebilirsiniz.
Örnek: "Hi, My English is not good. My native language is Turkish. If possible, can you add a Turkish translator on the call for me, please!"
1-267-941-1000 

IRS Fax numarası. Bu numaraya sorunlarınızı fax çekerek iletebilirsiniz. 
1-681-247-3101

Eğer IRS'in size yolladığı çek kaybolduysa veya ulaşmadıysa bu numarayı arayın.
1-800-829-1954

Eğer size IRS'ten mektup geldiyse alttaki 2 numaradan birisini aramanızı istiyor genelde. Bu 2 numarayı arayınca mektuptaki kodu soruyorlar doğrulama için.

1-800-829-0582 iadenizde gecikme varsa bu numarayı arayın. Şu anda çalışıyor. 
Arayınca extension (dahili hat numarası) girmenizi isteyince 362'yi tuşlayın. Canlı insana bağlanırsanız Referans olarak 1121 numarasını verin.

Bu numara kimlik doğrulama numarası. Şu anda çalışıyor. 
1-800-830-5084


Canlı insana ulaştığınızda ingilizcenizin çok iyi olmadığını o yüzden daha yavaş konuşmalarını rica edin. (Hi, Sorry my English is not that good. Can you talk clearly, please?)

İngilizce için 1 seçeneğine basın.
Dilinizi seçtikten sonra, 2 'ye basarak “For answers about your personal income tax…” seçeneğini seçin.
1'e basarak “For questions about a form you have already submitted or …” seçeneğini seçin.
3'e basarak “For all other questions about your tax history or…” seçeneğini seçin.
2'ye basarak “For all other questions about your tax history or payment…” seçeneğini seçin.

Önemli:  SSN girmenizi istediğinde hiç bir şey girmeden bekleyin.
Size 2 kere SSN girin diye sorduktan sonra başka menü gelecek.
2'ye basarak “personal or individual tax questions”… seçeneğini seçin.
En Sonunda, 4'e basarak canlı insan gelmesi için sıraya girin.

Menü değişebilir. Şu anda en güncel hali bu olması lazım.

Aradığın zaman iadenin sayfada yazdığı durumunu söyle.

Örnek olarak:
Hi, I electronically filed my tax return on April 30th. Yet,  I didn't receive my tax refund. When I check on the IRS refund status page it still shows processing" (eğer being reviewed diyorsa onu söyleyin).  "if you can check if I need an ID verification or if there's anything else wrong with your return. 

Size ad soyad, SSN, doğum tarihi, vergi başvuru formunda yazan adresinizi soracaklar. Ne kadar iade aldığınızı sorabilir. Anne ve Baba adı, Anne kızlık soyadını sorabilirler. Ona göre cevaplarsanız. 

Yorumlarda IRS'i arayınca aldığınız cevapları ve ne kadar sürede ulaştığınızı yazarsanız diğer arkadaşlar için de faydalı olacaktır.

Arayan kişilerin bildirdiğine göre telefonla ulaştıklarında IRS bu kişilerden kimlik doğrulaması için bazı belgeleri posta yada fax ileyollamasını istemiş. Bunlar;

1. Pasaport
2. Başvuruda kullandığınız W-2 Formlarınızın hepsi
3. Başvuru formunuz (1040-NR, 1040 vs.)

Alttakini her zaman istemiyorlar galiba.
4. Başvuru formunuzda yazan adresinizin olduğu bir fatura ya da resmi belge (ingilizce olması lazım, değilse çevirin)

Bunları fax ile göndermek en kolayı tabi ki.

Eğer posta ile göndermek isterseniz posta adresi: STOP 6579 AUSC, 3651 S IH 35,  AUSTIN TX 73301-0059

IRS Kimlik doğrulama Fax numarası. +1-855-277-5038


Fax gönderirken göndereceğiniz belgenin en başına, Sorununuzu ve neden yolladığınızı açıklayan bir yazı (Cover Letter) yazıp yollayın.
Örnek:
Hi, I called the IRS support line, and apparently, I need to verify my identity. I am sending the requested documents with this fax. My passport, Tax return form, and W2 form(s). Please release my tax refund.
Sincerely
Name Surname: Ad soyad 
Social Security Number: Social Security Numaranız
Birth Date: Doğum Tarihiniz. June 6 1998 gibi yazın karışıklık olmasın. 
Date: yolladığınız gün
İmza atın


Size tavsiyem tüm formlarınızı tek bir pdf halinde birleştirip faks göndermeniz. Bunun için aşağıdaki ücretsiz servisleri kullanabilirsiniz.



Peki Ücretsiz Olarak Nasıl Fax Gönderebilirim?

1. Best Free Fax Gelen bildirimlere göre Busy hatası veriyor. O yüzden diğerlerini kullanabilirsiniz. 
Bu site günde 2 kez 14 sayfa ücretsiz fax gönderme hakkı veriyor. Üyelik gerekmiyor. Ücretsiz seçenekler arasında en iyisi bu. Site üzerinden dosyanızı ekleyip cover page kısmına da fax'ın ne hakkında olduğunu açıklayan yazınızı yazıp yollayabilirsiniz. (Meşgul hatası verirse diğer uygulamaları deneyin)


2. Fax Plus
Bu site 10 sayfa ücretsiz fax gönderme hakkı veriyor. Ekstra sayfalar 20 cent. IRS'e gönderilecek belgeler, 1 sayfa Pasaport, 2 sayfa 1040 formu, 1-2 sayfa da w2 formu olacağı için fazlasıyla yeterli. 
Telefon Uygulaması da var.


3. mFax
14 günlük ücretsiz deneme üyeliğiyle seçtiğiniz deneme üyeliğine göre 2500 sayfaya ücretsiz Fax gönderebiliyorsunuz. Kredi kartı gerekmiyor. 


4. Fax Burner
Bu site ücretsiz üyelikle 5 sayfa ücretsiz fax gönderme hakkı veriyor. iphone için uygulaması mevcut.
Üyelik açtıktan sonra fax göndermek için konu kısmına IRS'in fax telefon numarasını yazıp, göndereceğiniz dosyaları da eklenti olarak ekleyip send@faxburner.com email adresine yollarsanız fax yolluyor.


5. Hello Fax
Bu site ücretsiz üyelikle 5 sayfa ücretsiz fax gönderme hakkı veriyor. 


6. RingCentral Fax
30 günlük ücretsiz deneme üyeliğiyle 1500 sayfa ücretsiz Fax gönderebiliyorsunuz. Ama 30 günlük deneme üyeliği için amerikan kredi kartı veya debit kartı gerekiyor. Türkiyeden sanal kredi kartı açarsanız tahminimce kullanabilirsiniz. 
30 gün dolmadan üyeliğinizi iptal etmeyi unutmayın!


7. MY Fax
14 günlük ücretsiz deneme üyeliğiyle 200 sayfa ücretsiz Fax gönderebiliyorsunuz. Ama 14 günlük deneme üyeliği için amerikan kredi kartı veya debit kartı gerekiyor. Türkiyeden sanal kredi kartı açarsanız tahminimce kullanabilirsiniz. 
14 gün dolmadan üyeliğinizi iptal etmeyi unutmayın!


8. eFax
14 günlük ücretsiz deneme üyeliğiyle 150 sayfa ücretsiz Fax gönderebiliyorsunuz. Ama 14 günlük deneme üyeliği için amerikan kredi kartı veya debit kartı gerekiyor. Türkiyeden sanal kredi kartı açarsanız tahminimce kullanabilirsiniz. 
14 gün dolmadan üyeliğinizi iptal etmeyi unutmayın!


Ek olarak: FaxBetter, Ücretsiz Fax almak için numara sahibi olmak 
internet tarayıcınıza eklenti kurarsanız ücretsiz olarak fax alabileceğiniz bir numara veriyor. Ama tek sıkıntı numaranın iptal olmaması için her 7 günde en az 1 kere fax almanız lazım. Bu yukarıdaki servislerden birisinden haftada bir fax çekerek kullanabilirsiniz.

Sorunum çözülmedi. Şimdi ne olacak?

Eğer IRS'i çok kez arayıp görevliler sizin sorununuzu çözemezse o zaman Taxpayer Advocate görevlilerini arayıp yardım isteyebilirsiniz. Bu servis sadece yukarıdan birileriyle görüştükten sonra sorunlarını çözemeyenler için geçerli. Öncelikle IRS'i aramanız lazım.

Aşağıdaki linkten çalıştığınız eyaletinizi seçin ve taxpayer advocate'i arayın. Genelde sizden bilgileri aldıktan sonra verdikleri fax numarasına pasaport, Vergi başvuru dosyanız (1040 formu) ve adresinizin yazılı olduğu bazı belgelerinizi faxlamanızı istiyorlar. Fax gönderdikten sonra 4 hafta içerisinde bakılacak diyorlar.

 https://taxpayeradvocate.irs.gov/contact-us

https://www.irs.gov/advocate/local-taxpayer-advocate

Yorumlar

  1. Invalid number diyo acaba neden bi fikriniz var mı ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. IRS hatları şu anda koronavirüs yüzünden çalışmıyor maalesef.

      Sil
  2. Original copy of passport dediği pasaportunuzun renkli fotokopisi.

    Vergi iadesi her Şubat ayından itibaren yapılıyor. Kazancınız yoksa vergi iadesi de yapmıyorsunuz.

    YanıtlaSil
  3. Merhabalar Corona yardımını hesabım kapalı olduğu için alamıyorum.IRS telefonları açmıyor.Daha önce bu konu hakkında IRS fax çeken var mı çekdiyse hangi belgeleri ekleyerek gönderdiniz lütfen bizimle paylaşırmısınız teşekürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Korona yardımı için IRS'in korona yardım destek numarasını aramanız gerekiyor.

      Sil
  4. Merhabalar vergi iadesi abd deki adresime çek olarak gitmis. Tr deki adresime çevirsem çek buraya gelir mi?

    YanıtlaSil
  5. Merhabalar ben 6 hafta oldu tax return doldurduk H&R Block araciligiyla, fakat hala refund almadik. H&R block a sordugumda accepted goruyorum ama IRS den sorgu yaptigimda being processed goruyorum. H&R block a soruyorun onlar IRS tarafina biz bakamayiz diyorlar. IRS i ariyorum canli birine ulasamiyorum, ne yalacagimi bilmiyorum, yardimci olabilecek birileri var mi? Acaba su olabilir mi, gecen yildan bu yana adress ve iletisim bilgilerimde degisiklik yaptim, yeni formu bunlarla doldurdum. Kimlik dogrulama vs olabilir mi, fakat herhengi bir zarf almadim. Eski adresime gitmis olabilir mi? Tesekkurler.

    YanıtlaSil
  6. Merhabalar Corona yardımını hesabım kapalı olduğu için alamıyorum.IRS telefonları açtığında adrese gönderdik diyor fakat benim eski adresime gittiği için alamıyorum. Bu sorunu Faks yoluyla halledebilirmiyiz ? Cevabınız için Şimdiden teşekkürler

    YanıtlaSil
  7. Merhabalar Corona yardımını hesabım kapalı olduğu için alamıyorum.IRS telefonları açtığında adrese gönderdik diyor fakat benim eski adresime gittiği için alamıyorum. Bu sorunu Faks yoluyla halledebilirmiyiz ? Adres değişikliği yada başka bir yolu varmı Cevabınız için Şimdiden teşekkürler

    YanıtlaSil
  8. Bana 7051C letter gelmişti. Sebebi de sanırım direct deposit değil de paper check istemiş olmamdı. Yani id verification gerekliydi. ABD'de banka hesabıız yoksa mecburen telefon ile verify etmeniz gerekiyor. TR saati ile 15 ile gece 3 arası aramak gerekiyordu. Sık sık denedim ama aşırı yoğunluk oluyor. Ben de 14.55'den itibaren aradım ve sıraya girdim. yaklaşık 40-45 dakikada sıra geldi. 10-15 dakika görüşme yapptım. Bana ulaşan letter, taz return formu (1040) ve eğer varsa önceki yıllara ait tez return formlarından bazı sorular sordular ve cevapladım. Sorular isizn bilebleceğiniz sorular oluyor mantıken. Ayrıca SSN, doğum tarihi, adres gibi sorular sordular. Ve verify edildi deyip en geç ama en geç 9 hafta içinde paranızı almış olacaksınız dediler. Umarım benim yaşadıklarım sizler için de faydalı olur.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder