Vergi iadesine başvuru süreleri ve Sık sorulan Sorular

Kaç işte çalıştıysanız,  bütün w2 formlarınızı almadan vergi iadelerinize başvuru yapmayın. Bütün W2 formlarını tek başvuruda girmeniz gerekiyor. Başvurularınızda rakamlar uyuşmadığından gecikebilir veya başvurunuz reddedilebilir. Son pay checkle başvuru yapanların vergi iadelerini alması bazen 1,5 yıl sürebiliyor. O yüzden w2 formları önemli.

Eğer sadece eksik w2 kullanarak iade başvurusu yaptıysanız ve diğer w2 formlarınızı kullanarak başvuru yapmak istiyorsanız Amend yani düzeltme başvurusu yapmanız lazım. Amend başvuruları sadece posta yoluyla oluyor.

Eğer Borç varsa en son başvuru tarihi 15 Nisan 2019

Eğer J1 olarak başvuruyorsanız ve Federal vergi borcunuz varsa; 15 Nisan'dan sonra borcunuzu ödemediğiniz her ay için %5 faiz işliyor. En fazla işleyebilecek faiz miktarı ise %25.

Borcu olmayanlar: *15 Ekime kadar ceza ödemeden e-başvuru yapabilirsiniz.*

*15 Ekim 2019'da e-başvuru kapanıyor* olduğundan,  J1 ya da Resident olarak başvuru olması fark etmez 15 ekim sonrası yapılan başvurular posta ile yapılmak zorunda olacak.

*Yalnızca Amerikan banka hesaplarına vergi iadesini alabilirsiniz.* Türk hesaplarına alamazsınız.

*Kendisine ya da arkadaşına ait Amerikan Banka Hesabı olmayanlar:

Eğer bu yaz ABD'ye tekrar gelecekseniz. banka hesabınızı açıp başvurunuzu o zaman yapabilirsiniz. Eğer bir arkadaşınıza ait Amerikan banka hesabı varsa onu da başvuru için kullanabilirsiniz.  Ama bir hesaba 3ten fazla başvuru yapmayın.

Çek olarak yapılan başvurularda *çeklerin gelme süresi 2-3 ayı bulabiliyor.* Ayrıca PTT zarfları kaybetmesiyle meşhur olduğu için çekiniz size hiç ulaşmayabilir. Bu durumda IRS'i telefonla arayıp yeniden çek talebinde bulunmanız gerekiyor.

Türkiye'de bankalar çek bozdurmak için genelde çek başına $50 alıyorlar.  Ayrıca Türk bankaları çekleri ABD'ye gönderip, bozdurup geri geldiği için paranın tamamının size geçme süresi ek olarak 2 ayı bulabiliyor. Bu yüzden *Amerikan banka hesaplarını kullanarak vergi iadesini almak en mantıklısı.*

Yorumlar

Yorum Gönder