WAT öğrencileri için ABD Vergi iadeleri ve 2023 Şirketler incelemesi

IRS yayınladığı duyuruyla, 2019 Vergi iadelerini 27 ocak 2020'da işleme koymaya başlayacaklarını duyurdu. Borcu olan J1 öğrencileri için başvurular ise 15 Nisan 2020'de sona erecek. (Federal iade hakkı olanlar içinse 3 yıl içinde başvuru hakkınız var)
Öncelikle bildiğiniz gibi Trump'ın geçen sene getirdiği değişiklikten sonra J1 öğrencilerinin ödedikleri Federal vergi iadelerini alma hakları kaldırıldı. Bununla ilgili yazıyı geçen yaz yazmıştım. Linkten bakıp okuyabilirsiniz. https://abdyasam.blogspot.com/2018/08/2018-vergi-iadelerinde-degisen-yeni.html

Federal vergi alamayacak olsanız da başvuru yapmanız maalesef zorunlu. Başvuru yapmadığınız için daha sonra sorun yaşayabilir ve ceza yiyebilirsiniz. ABD hem vergileri alıyor bir de üstüne ceza kesebiliyor. 

Eyalet vergilerini eğer ödediyseniz geri almaya devam edebiliyorsunuz. Aldığınız son pay checkte ödemiş olduğunuz toplam vergi miktarı ve hangi vergileri ödediğinizi görebilirsiniz.

Federal ve Eyalet Vergi iadelerini kendiniz doldurup, imzalayıp posta ile IRS'e ve çalıştığınız eyaletin Vergi birimine gönderebiliyorsunuz ücretsiz olarak. Kendiniz kolayca yapabilmeniz için ek bir yazı da yazacağım.

Bir çoğunuz Türkiye'de olduğu için Türkiye'den ABD'ye posta göndermek biraz uzun sürebilir. Eğer ABD'de olan bir arkadaşınız varsa, onlar sizin için çıktı alıp, imzalayıp yollarsa daha hızlı ve ucuza gitmiş olur.
--------------------------------------------------------------

Vergi iade paralarını alma yöntemleri

Vergi iadeleri 2 farklı şekilde geri alınabiliyor. Birincisi eğer Amerikan banka hesabınız varsa o banka bilgilerini kullanarak hızlı bir şekilde alabilirsiniz. İkincisi ise çek şeklinde Türkiyedeki adresinize istemek. Tabi çek şeklinde gelmesinin kötü yanı çekin basımı ve postayla gelmesinin baya yavaş olması. Ayrıca Türkiyedeki bankaların çekleri bozdurmak için $40-$100 arası ücretler alıyor olması da kötü.


Bir diğer seçenek olan arkadaşınızın Amerikan banka hesap bilgilerini girip  vergi iadelerinizi arkadaşınızın banka hesabına alabilirsiniz.  Bir banka hesabına en fazla 3 kişinin iadelerini başvurun. Daha fazlası genelde banka tarafından red edilebiliyor. 
Eğer orada da isim uyuşmadığı için red yerse IRS vergi iadesini adresinize çek olarak gönderecektir.

IRS geçen sene 10 kişiden dokuzunun vergi iadesini 21 gün içinde iade etmiş banka hesaplarına. Ama work and travel öğrencileri artık federal vergi alamayacak dediğim gibi. O yüzden bu pek bir şey ifade etmiyor.
Eyaletler vergi iadeleri konusunda biraz yavaş çalışıyor. Geri gelmesi 2-5 ay arasında bir süreyi bulabilir.
--------------------------------------------------------------

ABD Vergi iadelerinde Elektronik Başvuru imkanları

ABD vergi iadelerinde elektronik başvuru yöntemi de var ama IRS elektronik başvuruyu sadece destekleyen ve lisansını almış bazı şirketler vasıtasıyla kabul ediyor. Aşağıda yazdığım firmalarda hangilerinin elektronik başvuruyu desteklediğini yazdım.

Eyaletlerde ise durum biraz daha farklı. Her eyaletin farklı kuralları olduğu için elektronik başvuru alıp almadıklarına bakmak gerekiyor. Bazı eyaletler sadece Federal vergi ile aynı anda başvuru yaparsanız elektronik başvuru alıyor mesela. Aşağıda yazdığım OLT firması elektronik olarak eyalet başvurusu da yapıyor. Ama her eyalet J1 öğrencileri için elektronik başvuruyu kabul etmiyor.

Gelir vergisi olan Eyaletlerin vergi iade sayfaları: 
AL AR AZ CA CO CT DC DE GA HI IA ID IL IN KS KY LA MA MD ME MI MN MO MS MT NC ND NE NJ NM NY OHOK OR PA RI SC UT VA VT WI WV

Gelir vergisi olmayan Eyaletler:
AK FL NH NV SD TN TX WA WY
--------------------------------------------------------------

Work and Travel öğrencileri için vergi iadesi hazırlayan firmaların incelemeleri:

Yaptığım araştırmalar sonucundan J1 öğrencileri için en ucuza vergi iadesi işlemi Online Taxes (OLT) web sitesinde gerçekleşiyor. OLT hem federal hem de eyalet vergi iadelerini (eğer e-file kabul ediyorsa) online olarak ücretsiz bir şekilde (e-file) yolluyor.

OLT ile yasal yolla (Non-resident başvuruyu)  alttaki linkten ücretsiz olarak elektronik olarak yapabilirsiniz.




OLT (Online Taxes):  Federal ve Eyalet e-file yapıyor. Site maalesef ABD dışındaki konumlardan çalışmıyor. O yüzden siteyi kullanmak için VPN ile ABD ip'si almak gerekiyor.
J1 öğrencileri için ücret.
Federal Ücretsiz, Eyalet Ücretsiz


Başvururken Seçeneklerden 1040-NR olan formu seçin. Ayrıca size sorduğunda ücretsiz olan sürümü seçin.
2019 yılında hazırladığım Adım Adım rehber için buradan bakabilirsiniz. (2020 için henüz güncellemedim)
https://abdyasam.blogspot.com/2019/01/j1-ogrencileri-icin-olt-ile-adm-adm.html

Tavsiyem: OLT ile yapın çünkü tamamen ücretsiz. 
--------------------------------------------------------------


Sprintax: Bu firma Taxback.com firmasının alt firması ama nedense hiç bir yerde bundan bahsetmiyorlar.  E-file yapmıyor. Sizin tax refund dosyalarınızı hazırlıyor size PDF olarak veriyor. Siz de çıktı alıp imzalayıp postaya verip gönderiyorsunuz. 
Federal $52, Eyalet $45 eğer Sponsorunuz SPIRIT ise federal başvuru ücretsiz, eyalet $45.

Tavsiyem: Ücretsiz OLT varken fazla ücret kesiyor. Gerek yok.  
https://www.sprintax.com/
--------------------------------------------------------------

NeoTax: Bu firma dendax.com firmasının alt firması. E-file yapmıyor. Ama size 2 seçenek sunuyor.
1. Sizin tax refund dosyalarınızı hazırlıyor size PDF olarak veriyor. Siz de çıktı alıp imzalayıp postaya verip gönderiyorsunuz. Yaptığı işlem Sprintax ile aynı. 
Federal 19 EuroEyalet fiyatını yazmamışlar.

2.
Dosyalarınızı hazırlayıp başvurunuzu postayla Amerikaya yolluyor.  Bu işlem için Federal 39 EuroEyalet fiyatını yazmamışlar.  Ayrıca %9 komisyon alıyor.  Eğer iadeniz 50 Eurodan daha düşükse ek olarak da $50 euro alıyor. 

Tavsiyem: Ücretsiz OLT varken fazla ücret kesiyor. Gerek yok. 
https://neotax.eu/
--------------------------------------------------------------


Dendax: Bu firma Çek Cumhuriyetinden işlem yapan bir vergi iade firması. E-file yapmıyor ama dosyalarınızı hazırlayıp başvurunuzu postayla Amerikaya yolluyor.
En az $67 alıyor. $750 üstü iadelerde ise %9 + ek ücret çıkarsa onları aldığını söylüyor. Ek ücretlerin ne olduğunun belirli olmaması muğlaklık yaratıyor. 

Tavsiyem: Ücretsiz OLT varken fazla ücret kesiyor. Gerek yok. 
--------------------------------------------------------------

RTTax: Bu firma Litvanya'dan işlem yapan bir vergi iade firması. E-file yapmıyor. Ama başvuru dosyanızı onlar yolluyor. Payoneer ile yaptıkları anlaşma ile parayı direk karta alabilme şansınız var ek olarak $15 vererek. Tabi Payoneer kartla atm'den para çekerken çekim başına $3 da o kesiyor.
Posta ile standart başvuru: En az $79 alıyor, $790 üstünde ise %10 kesiyor
Fast servis: 45 günde başvuru, üstteki ücrete ek olarak $49 daha alıyor
Express servis: 7 günde başvuru,  üstteki ücrete ek olarak $129 daha alıyor
FICA (medicare + Social Security) vergi iade başvurusu için: en az $90, $900 üzerinde %10 alıyor. 

Tavsiyem: Ücretsiz OLT varken fazla ücret kesiyor. Gerek yok. 
http://rttax.com/
--------------------------------------------------------------

J1TaxRefund: Federal ve Eyalet e-file yapıyor. J1 öğrencileri için ücret 
Federal $90Eyalet $25.  Elektronik başvuru kabul etmeyen eyaletler içinde ek olarak $10 alıyor. 

Tavsiyem: Ücretsiz OLT varken fazla ücret kesiyor. Gerek yok. 
https://j1taxrefund.com/en/fees/ 
--------------------------------------------------------------

TaxBack.com: E-file yapmıyor. Ama başvuru dosyanızı onlar yolluyor. Vergi iade firmaları arasında en kötü olanı. Ne kadar ücret aldığı kesinlikle belli değil. Herkese farklı fiyatlar veriyorlar ve çok sorun çıkarıyorlar. 
Federal başvuru için $60 alıyor,
Eyalet Başvurusu için $30 alıyor.
$500 üstünde iade varsa %12.5 başvuru + %2.5 işlem ücreti kesiyor!

Tavsiyem: Sitesine bile tıklamayın. 
--------------------------------------------------------------


FICA (Medicare ve Sosyal Güvenlik) vergileri 
FICA (Medicare %1.45 + Social Security %6.2) vergileri toplamda %7.65

J1 öğrencilerinin  FICA vergilerini ödemesi zorunlu değil. Ama bazı işverenler bunun farkında olmadıklarından Work and Travel öğrencilerinden toplamda %7.65 tutan bu vergileri de kesiyorlar. 

IRS'in istediği şey J1 öğrencilerinin öncelikle işverenlerine başvurup bu kesilen FICA vergilerini geri istemeleri. Eğer işvereniniz size bu vergileri geri iade etmiyorsa ya da iade edemeyeceğini söylüyorsa o zaman IRS Form 843 ve IRS Form 8316'yı doldurup altta yazan adrese, Vize sayfanızın renkli fotokopisi ve I-94 belgenizin çıktısını alarak yollamanız gerekiyor. Bu iki form sadece birer sayfa ve doldurması da çok basit.

IRS'in FICA vergilerini inceleyen bölümü diğer vergi iadelerini inceleyen bölümlere nazaran daha küçük yapıda olduğu için bu vergilerin iadesi 2 yılı bulabiliyor maalesef. O yüzden uzun süre sonra giydiğiniz montun cebinde 100 lira bulmuş gibi sevinç yaratabilir. 

I-94 Formunu çıkarmak için: 

IRS Form 843

IRS Form 8316

FICA için yollanması gereken adres:

Department of the Treasury
Internal Revenue Service Center
Ogden, UT 84201-0038


Şimdilik aktaracaklarım bu kadar. Umarım kafanızda oturmuştur bazı şeyler. Sorularınız olursa bana nereden ulaşacağınızı biliyorsunuz. 

Saygılarımla

Yorumlar

  1. Payoneer GPS'den para kabul etmedi 2018 yılının son çeyreğinde yaptığım başvuruda. GPS'nin gönderdiği parayı, tekrar geri gönderdiler. Aha bu da mesajları: recently attempted to pay you through Payoneer’s Global Payment Service. Unfortunately, we cannot process payments made by through the Global Payment Service.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, vergi iadesi başvurusu mu yaptınız yoksa başka bir ödeme mi? Gördüğüm kadarıyla diğer bir çok vergi iade firması da Payoneer kullanıyor.

      Sil
  2. Olt de w2 formu gerekiyomu yoksa son paycheck yeterli mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. W2 belgesi gerekmesinin sebebi çalıştığınız şirketlerin employer ID number + resmi adı + resmi adresi yazması.

      Eğer bu bilgiler elinizde varsa w2 yerine son paycheckteki bilgiler yeterli olur.
      Eğer yoksa w2 belgenizi işvereninizden isteyin.

      Sil
  3. Herkesin vergi beyannamesi doldurması zorunlu. Muhtemelen adına borç çıkacak.

    YanıtlaSil
  4. turbotax i tavsiye eder misiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. J1 (WAT) öğrencileri yasal yollardan Turbotax'ı kullanamaz maalesef. Turbotax'ı kullanırsanız yasadışı olarak federal ve eyalet vergilerinizi almış olacağınız için suç işlemiş oluyorsunuz.

      Sil
    2. olt de j1 oldugumuz 1040nr yi sectigimizde mi anlasiliyor ozmn bir de olt ile yaptigimiz zaman posta ile dosya gonderme falan olmucak di mi hersey online

      Sil
    3. Evet 1040NR seçtiğiniz zaman sizi J1 olarak işleme alacak ve belgeler elektronik ortamda gönderilecek.

      Sil
  5. Kendiniz de formu doldurup posta ile yollayabiliyorsunuz.

    Ho-Chunk Amerikan yerlilerine ait bir kumarhane olduğu için kendilerine ait kuralları var. Amerikan yerlileri federal hükümete vergi ödemiyor ama kendi işletmelerinde çalışan Amerikan yerlisi olmayanların bu vergiyi ödemesi gerekiyor.

    Ho-Chunk eğer sizi federal hükümete bildirmediyse sorun yok. Eğer bildirdiyse borcunuz çıkacaktır.

    YanıtlaSil
  6. Benim vergi borcum çıktı bunu ödemezsem yeniden vize alabilirmiyim ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şu anda alırsınız. Belki 3-4 sene sonra sorun olabilir.

      Sil
  7. Sprintax dan belgelerimi doldurdum ama amerikaya nasıl göndereceğim hakkında bir bilgim yok. amerikaya gönderirken özel bir pul kullanacak mıyız

    YanıtlaSil
  8. PTT ile yollayın. Onlar gerekli ücreti alırlar sizden. 18-30 TL arasında tutuyormuş.

    YanıtlaSil
  9. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder